Diam-Diam Rindu, Cerekarama TV3 (2015)

Cerekarama Sabtu ini bertajuk Diam-Diam Rindu, adaptasi dari novel karya Syahirah Ibrahim. Lakonan gandingan Amar Asyraf dan Nad Zainal.

Amar dan Nad

Sinopsis Diam Diam Rindu

Nur Iman dipersalahkan bertahun-tahun atas kesalahan yang bukan berpunca daripadanya. Ia menyebabkan adiknya terkorban. Kekusutannya bertambah dengan rakan se-universiti Imran dan Diana. Ibunya Pn Nora sanggup memaafkannya tapi dengan bersyarat, dia perlu kahwin dengan anak kenalan ayahnya. Iman setuju tapi dengan bersyarat juga iaitu pertunangannya dilanjutkan hingga 5 tahun.

Sinopsis Versi Novel. Bertahun-tahun dia menanti ibu memaafkan kesalahan yang bukannya berpunca darinya. Sehinggalah pada suatu saat yang tidak dijangkakan, ibunya sudi memaafkannya tapi dengan bersyarat. Dia terpaksa berkahwin dengan kenalan rapat ayahnya.

Nur Iman akur dengan kehendak ibunya dan dia juga turut meletakkan syarat. Dia akan berkahwin sekiranya tempoh pertunangannya dilanjutkan sehingga lima tahun.

Selepas lima tahun berlalu, Nur Iman kembali ke tanah air dengan membawa segulung ijazah dan harapan. Harapan supaya tunangnya Mir sudah melupakannya.

Dia tidak menyangka yang Mir sanggup menunggunya selama itu walaupun mereka tidak pernah kenal dan berjumpa selama ini. Setiap kali bersua muka, mereka pasti bertengkar walaupun hal yang remeh-temeh.

Ibu pula masih lagi melayannya sama seperti dulu. Hatinya semakin memberontak membuatkan Nur Iman tidak mahu meneruskan perkahwinan ini.

Fikirannya bertambah kusut bila ada lelaki lain datang menagih kasih kepadanya. Bagaimana penantian Mir selama ini? Dapatkah mereka bersatu?

Catat Ulasan

 
Sejak 2009 - Kepala Bergetar