Drama Satu Cinta di TV1 Sepanjang Ramadan


Sinopsis drama Satu Cinta, mengisahkan Fauziah dan anaknya, Umairah yang tinggal di rumah Nek Yam sebagai orang gaji. Nek Yam sangat menyayangi Umairah tetapi anak Nek Yam, Zila tidak menyukai mereka telah cuba melakukan berbagai cara untuk menyingkirkan mereka berdua.

Nek Yam yang tinggal serumah dengan anaknya, Zailan dan isterinya Yati juga anaknya, Faris dan Naina. Zila, anak perempuan Nek Yam seorang ibu tunggal tinggal berasingan dengan Nek Yam mempunyai anak iaitu Airin. Malang bagi Nek Yam apabila dua anak kandungnya itu seringkali mengabaikannya. Tinggallah dia menumpang kasih dengan orang gajinya, Fauziah dan anaknya Umairah. Hubungan mereka begitu rapat dan menimbulkan kemarahan Zila.

Tonton episod 1 hingga terkini di web myklik RTM.

Masa berlalu Faris, Naina, Airin dan Umairah meningkat dewasa. Nek Yam berkenan mahu menjodohkan Faris dengan Umairah. Namun tindakannya ditentang keras oleh Zila dan Yati yang telah dihasut oleh iparnya itu. Mereka menganggap Umairah tidak setaraf dengan Faris berasal dari golongan berada. Nek Yam tidak peduli dan dia menyuruh Zailan mendaftarkan Umairah belajar di kolej yang sama dengan cucu-cucunya.

Umairah sering menjadi mangsa buli Zila dan Airin. Begitu juga ibunya Fauziah yang sentiasa menerima makian dan hinaan Zila dan Yati. Sebaliknya Zailan simpati dengan keduanya. Yati mula cemburukan Fauziah. Zila pula menyuruh Airin menggoda sepupunya Faris untuk mengaut harta Zailan. Pelbagai cara digunakan Airin namun cinta Faris hanya untuk Umairah.

Kematian Nek Yam membuatkan Zila dan Yati semakin galak mengerjakan Fauziah. Fauziah pula kecil hati dengan Umairah yang dianggap tidak mengikut cakapnya kerana masih berhubungan baik dengan Faris. Kehadiran Irfan yang menarik perhatian Naina digunakan Zila untuk merosakkan hubungan Umairah dan Faris. Namun hubungan keduanya tetap utuh apatahlagi ia amanat terakhir arwah Nek Yam supaya mereka berdua berkahwin.

Keadaan bertambah buruk bila terbongkar rahsia Umairah merupakan anak luar nikah Fauziah yang telah dirogol oleh bapa Irfan, Syed Karim yang merupakan bekas tunang Zila. Perkara itulah yang membuatkan Zila berdendam dengan Fauziah.

Cuba lari daripada situasi yang cukup tertekan, Fauziah dan Umairah berpindah daripada rumah tersebut. Mereka cuba memulakan kehidupan baharu. Faris cuba mencari Umairah namun usahanya sia-sia. Adakah kekuatan cinta mampu menyatukan kedua-duanya?

Lakonan Dayana Roza, Azrel Ismail, Hafeez Mikail, Sasqia Dahuri, Fiza Abd Halim, Haeriyanto Hassan, Zarina Zainuddin, Emma Akma dan Ku Fridah. Terbitan JS Pictures Sdn Bhd, arahan Jamal Khan (Jinggo), skrip Rehal Nuharis.

Saksikan drama Satu Cinta ini yang bersiaran 30 episod sepanjang Ramadan pukul 7.05 malam di saluran 101, TV1.

+ comments + 1 comments

Catat Ulasan

 
Sejak 2009 - Kepala Bergetar